• by Maarit

Jag vill tacka Sverige


Så här såg det ut när min släkt samt familj var tvungna att lämna sina hem i Karelska Näset under krigen mellan Finland och Sovjetunionen 1941 - 1944. Mina föräldrar var spädbarn då så syns de inte i bilden men där är de någonstans med sina föräldrar. Denna bilden har publicerats i Suomen Kuvalehti nån gång i 50 - talet.

Farfar mista sitt liv och mormor sin man i denna krigen och blev ensam med fem små barn under tio år av vilka en dog under vägen på grund av pneumoni. De stannade hos två familjer i fastlandet av Finland. Det behandlades väl på de gårdarna och jag har träffat de familjer när jag var barn.

Sen skickades min far och sina syskon till Sverige till trygghet. De blev så kallade krigsbarn. Alla fick en bra familj att leva i utan min pappa som hade vattkoppor när hen kom till Sverige med båten. Han var till en barnhem för finska barn.

Min mormor sparade alla brevkort min pappa skickade till henne från Sverige. Där skriver hen hur han har varit frisk, gått till skolan och fått sig skidor. På ritningarna solen skiner över bombregnet. Det finns stridsflygplan och pansarvagn men också fridfulla hus. Min far hade det bra i Sverige.

Senare har jag träffat också de familjer som tog hand om min onkel och mostrar.All de kom tillbaka till Finland. Den tiden fattade jag inte riktigt allt detta som jag förstår den idag.

I dag vill jag tacka Sverige för att ni hjälpte min mormor när hon behövde den som mest. I dag vill jag tacka Sverige för att ni behandlade min far och sina syskon väl. I dag vill jag tacka Sverige att jag finns.

I dag vill jag för min del stötta flyktingar i världen: I dag är det min tur. I dag vill jag ge tillbaka. I dag vill jag hjälpa till att alla flyktingbarn kan till skolan var än de är. Tack Sverige för denna chansen.

#Sweden #Sverige

1 view